Lekcja 36 - Die Küche: kochen und backen. – Kuchnia: gotowanie i pieczenie (część 2)
Lekcja 36
Küche: kochen und backen. – Kuchnia: gotowanie i pieczenie (część 2)
kochen – gotować
gekocht - gotowany
backen – piec (ciasto/chleb)
das Backen - pieczenie
braten – smażyć
anbraten - podsmażyć
dünsten – dusić (potrawę)
gedünstet – duszony
kneten – ugnieść (ciasto)
durchkneten – wyrobić (ciasto)
schlagen – ubijać (pianę)
räuchern – wędzić
geräuchert – wędzony
konservieren – konserwować
einfrieren – mrozić
auftauen – rozmrażać
streichen - rozsmarować
vorbereiten – przyrządzać
schmieren – smarować
schneiden – kroić
einreiben – nacierać (przyprawami)
füllen – nadziewać
(ein)gieβen – nalewać, wlewać
(ein)weichen – zmiękczać
(auf)streuen – nasypać, posypać
schälen – obierać
durchseihen – odcedzić
auspressen - wyciskać
aufwärmen – odgrzać
schmelzen - topić
spülen - płukać
mischen – mieszać
reiben - trzeć
schneiden – ciąć
hacken – siekać
schaben – skrobać (warzywa)
mahlen – mleć
mixen – miksować
zermahlen – miażdżyć
zerkneten – rozgnieść
kosten - próbować
warm – ciepły
kühl – chłodny
heiβ - gorący
süβ – słodki
salzig – słony
scharf - ostry
sauer – kwaśny
roh – surowy
diätetisch – dietetyczny
vegetarisch – wegetariański
ungar – niedogotowany
duften - pachnieć
das Essen - jedzenie
das Kochrezept, -e – przepis
das Gewürz, - e – przyprawa
würzen – przyprawiać
gewürzt - przyprawiony
die Prise, -n – szczypta
der Zucker – cukier
süβen - słodzić
das Salz – sól
salzen - solić
der Pfeffer – pieprz
pfeffern - popieprzyć
das Curry – curry
der Paprika – papryka
der Nelkenpfeffer – ziele angielskie
wyrażenia/zwroty
nicht gar kochen – nie dogotować
den Fisch ausweiden – czyścić rybę
schmoren lassen – dusić na wolnym ogniu
Wasser kochen – gotować wodę
den Tee vorbereiten – zaparzyć herbatę
mit/in Dampf kochen – gotować na parze
in den Topf legen (A) – włożyć coś do garnka
in Ringe schneiden – kroić w plastry
in Würfel schneiden – kroić w kostkę
Fleisch im Teig überbacken – mięso zapiekane w cieście
Scharf gewürzt – mocno przyprawiony (ostry)
die Backform mit Fett einschmieren – natłuścić formę do pieczenia
den Kuchen backen – piec ciasto
den Tee zubereiten – zaparzyć herbatę
das Ei schälen – obierać jajko
zu lange kochen – gotować zbyt długo
Zdania:
Muszę obrać ziemniaki na obiad. – Ich muss die Kartoffeln schälen.
Zaparzysz herbatę? – Kannst du den Tee zubereiten?
To mięso należy piec na wolnym ogniu. – Fleisch muss langsam gebraten werden.
Muszę natłuścić formę do pieczenia. – Ich muss die Backform mit Fett einschmieren.
Pokroję warzywa do zupy. – Ich schäle Gemüse für die Supe.
Jutro upiekę chleb. – Morgen backe ich Brot.
Na Twoje urodziny upieczemy tort. – Zu deinem Geburtstag backen wir eine Torte.
Odcedzisz makaron? – Kannst du Nudel durchseihen?
Lubię warzywa gotowane na parze. – Ich mag Gemüse im Dampf kochen.
To mięso trzeba dobrze doprawić. – Dieses Fleisch muss man gut würzen.
Tu wystarczy tylko dodać szczyptę soli i cukru i będzie gotowe. – Es reicht eine Salz- und Zuckerprise und es ist fertig.