Lekcja 41 - In der Bäckerei. – W piekarni.
Lekcja 41
In der Bäckerei. – W piekarni.
die Bäckerei – piekarnia
das Gebäck – pieczywo
die Gebäcksorten – rodzaje pieczywa
das Brot, -e – chleb
das Schwarzbrot – chleb razowy
das Vollkornbrot – chleb pełnoziarnisty
das Weiβbrot – chleb pszenny
das Roggenbrot – chleb żytni
das Bauernbrot – chleb wiejski
das Toastbrot – chleb tostowy
das Brӧtchen, - bułka
das Milchbrӧtchen – bułka mleczna
die Semmel – bułka
die Schrippe - bułka
das Kaiserbrӧtchen – kajzerka
das Hӧrnchen – rogal
die Brezel – precel
die Baguette – bakietka
die Tortilla – tortilla
der Zwieback - suchar
trocken – czerstwy
frisch – świeży
wyrażenia/zwroty
frisches Brot – świeży chleb
trockenes Brot - czerstwy chleb
kunsprige Baguette - chrupiąca bagietka
Zdania:
Idę do piekarni. – Ich gehe in die Beckerei.
Kupię dzisiaj w piekarni bułki i chleb razowy. – Ich kaufe heute in der Beckerei Brӧtchen und Schwarzbrot.
W tej piekarni na roku pieką pyszne rogale. – In dieser Beckerei an der Ecke backen leckere Hӧrnchen.
Poproszę dwa bochenki żytniego chleba. – Zwei Roggenbrote bitte.
Czy mogę prosić o pokrojenie chleba? – Kӧnnen Sie das Brot schneiden.
Jaki chleb lubisz? - Welches Brot magst du?